Home / Actualitate / Autoritatile cer rezilierea contractului cu Veolia: Corporatia franceza a incercat sa ia cu japca 32 milioane de euro din banii publici

Autoritatile cer rezilierea contractului cu Veolia: Corporatia franceza a incercat sa ia cu japca 32 milioane de euro din banii publici

• Corporatia franceza Veolia este fugarita de administratiile publice, unde isi ofera serviciile, din cauza modalitatilor abuzive de lucru • Primaria Ploiesti este la un pas sa rezilieze contractul cu Veolia Energie SA dupa un scandal de amploare in urma caruia corporatia franceza a incercat sa ia cu japca 32 milioane euro din banii publici • Sub amenintarile facute de angajatii Grupului Veolia, autoritatile lucreaza acum la un plan de reziliere a contractului in asa fel incat firma franceza sa nu primeasca despagubiri • La Iasi se solicita urgent o expertiza asupra tarifului platit de populatie si a investitiilor facute in sistem • Mai toate orasele din Europa, America de Nord si Sud sau chiar Africa renunta la serviciile companiei franceze, acuzata de lipsa de transparenta si tarife umflate • Directia Nationala Anticoruptie urmareste modul in care sefii Veolia au platit spagi sefilor din administratiile publice locale pentru a mari tarifele platie de populatie

Tot mai multe autoritati descopera gravele nereguli in activitatea corporatiei franceze si au decis sa renunte la serviciile Veolia. Primaria Ploiesti este pe cale sa rezilieze contractul cu Veolia Energie dupa ce corporatia franceza a bagat adanc mana in banii din bugetul public. Veolia Energie Prahova SA, operatorul de termoficare din Ploiesti, a fost data mereu ca un exemplu de buna practica de catre compania franceza, insa totul a fost doar o reclama mascata.

Se pare ca reprezentanti din administratia publica locala din Ploiesti si ai grupului Veolia au organizat o intalnire la inceputul acestui an, intalnire in cadrul careia francezii au propus majorarea pretului gigacaloriei platit de populatie. Numai ca aceasta discutie nu a fost una in care sa se faca negocieri, ci reprezentantii companiei franceze si-au impus in mod agresiv mai multe conditii in fata alesilor locali din Ploiesti.

Deoarece conditiile impuse de francezi au fost aproape imposibil de acceptat de catre Primaria Ploiesti, majorarea tarifului nu a fost aprobata, iar asta a dus la un conflict general. Se pare ca, spre deosebire de intalnirile anterioare intre reprezentantii Primariei Ploiesti si cei ai Veolia in care discutiile erau libere si constructive, angajatii companiei franceze si-au aratat acum adevarata fata. Acestia au tunat si fulgerat in fata angajatilor primariei si a edilului din Ploiesti, amenintand ca, in cazul in care nu se majoreaza pretul gigacaloriei, se va ajunge la rezilierea contractului inainte de termen.

Aceste amenintari cu rezilierea contractului au fost facute in contextul in care, conform unor termeni din contractul de concesionare a serviciului public de termoficare, Veolia Energie Prahova ar urma sa incaseze despagubiri de 32 milioane euro de la Primaria Ploiesti.

Practic, sefii Veolia au spus ca acesti bani li se cuvin in urma investitiilor facute in sistem din fonduri proprii, insa nu exista o lista de investitii oficiala facuta de acestia, mai ales ca, conform contractului de concesionare, pragul maxim de investitii din fonduri proprii in sistem a fost stabilit la 25 milioane euro.

Socati de modul in care au actionat cei de la Veolia, sefii din Primaria Ploiesti nu s-au lasat induplecati si au apelat la un expert evaluator care va urmari daca au fost respectati termenii contractului, mai precis, formula de calcul a tarifului si valoarea reala a investitiilor facute din fonduri proprii de Veolia.

Sa se verifice tariful gigacaloriei si investitiile Veolia facute in Iasi

Daca in cazul Ploiestiului, alesii locali nu s-au lasat induplecati la amenintarile facute de angajatii corporatiei franceze, despre autoritatile din Iasi nu se poate spune deloc acelasi lucru, asta in conditiile in care au acceptat cu ochii inchisi orice propunere venita din partea Veolia, inclusiv majorarea repetata a tarifului. Ar trebui ca si in cazul Iasului sa se apeleze la un expert evaluator care sa verifice pasii de derulare a contractului de concesionare a serviciului public de termoficare pentru urmatorii 20 de ani.

Reprezentantii Veolia Energie Iasi au spus ca au investit 30 milioane de euro in reteaua din Iasi, insa este greu de crezut ca aceasta investitie a fost facuta vreodata, avand in vedere starea de degradare a sistemului.

Practic, astfel de investitii exista pe hartie, insa majoritatea dintre ele au fost facute cu ajutorul fondurilor europene si cu bani din bugetul public. In momentul in care Veolia a preluat CET Iasi, pretul gigacaloriei a fost majorat cu 60 la suta.

La nivelul anului 2015, gigacaloria vanduta de Veolia Energie Iasi avea un pret de 204,84 lei/46,55 euro (fara TVA), iar conform planurilor oficiale, peste fix patru ani, aceasta va costa 306,69 lei/69,79 euro (fara TVA), iar peste 12 ani, pretul platit de clientii Veolia Iasi va fi de 391,15 lei/ 88,90 euro (fara TVA). Cu alte cuvinte, pretul incalzirii centralizate vandute de Veolia Energie catre ieseni va costa aproape dublu.

Orasele din intreaga lume renunta la serviciile Veolia

Corporatia frenceza Veolia a ajuns sa fie vazuta ca un dusman al cetatenilor in zonele in care isi ofera serviciile si a fost fugarita pana si din propria ograda. Din cele 77 de tari in care activa pana in anii precedenti, Veolia Environnement a mai ramas in doar 33 din acestea, iar multe autoritati continua sa rezilieze contractele cu operatorul privat Veolia. Se pare ca in fiecare locatie unde isi ofera serviciile de furnizare de utilitati, compania franceza procedeaza in acelasi mod abuziv dupa preluarea sistemelor, adica prin majorarea tarifelor si lipsa de transparenta in activitate.

Primul oras din Romania care a renuntat la serviciile Veolia este Alba Iulia, acolo unde municipalitatea a renuntat la serviciile corporatiei dupa ce tarifele au fost majorate fara temei. Primii care au renuntat la serviciile Veolia au fost chiar francezii. Primaria orasului Paris a decis sa renunte la contractul cu Veolia, operatorul de apa al orasului, asta din cauza tarifelor ridicate, lipsa de transparenta in activitate si un management financiar defectuos.

Practic, desi este vorba despre o companie franceza, chiar cetatenii din Paris au protestat impotriva corporatiei si au cerut ca compania care va opera sistemul de apa-canalizare sa apartina municipalitatii pariziene.

“In ciuda provocarilor financiare, a fortei de munca si a logisticii cu care s-a confruntat Primaria, tranzitia catre noul operator a fost facuta fara nicio diferenta in ceea ce priveste serviciile prestate, populatia orasului a facut economii foarte mari prin diminuarea tarifelor, iar profitul produs de municipalitate a fost reinvestit in sistemul de apa-canalizare al orasului”, se mentioneaza intr-un studiu realizat de World Future Council – FuturePolicy.org.

Dupa acest incident din Paris unde a fost infiintata compania publica Eau de Paris a urmat hegemonia, iar majoritatea oraselor din Franta au renuntat rand pe rand la serviciile Veolia. Eau de Paris a economisit astfel 35 milioane de euro pe an, activand pe acelasi sistem ca si Veolia. Economii de aproape 15 la suta au fost facute in primul an, iar tarifele au fost micsorate cu 8 la suta in urmatorul an. “Succesul avut la Paris in a scoate profit din tarife mici a convins multe alte orase, indiferent de culoarea politica, sa preia in subordinea municipalitatii acest serviciu de utilitati”, a fost declaratia facuta de Celia Blauel, noul sef al Eau de Paris.

Intr-o perioada in care mai toate orasele renunta la serviciile Veolia, municipalitatea ieseana i-a primit pe afaceristii francezi cu bratele deschise la Iasi pentru preluarea sistemului public de termoficare al orasului, iar conform informatiilor, acestia intentioneaza sa preia si sistemul de apa-canalizare, precum si cel de management al deseurilor.

Perchezitii la Veolia Franta din cauza scandalului Apa Nova Bucuresti

In luna ianuarie 2018, politia biroului anticoruptie din Franta a facut perchezitii la sediul companiei Veolia in cadrul anchetei demarate de Directia Nationala Anticoruptie la Bucuresti in cazul Apa Nova, operator controlat de Veolia

. Investigatiile demarate in tara au fost preluate si de autoritatile din Franta. Bruno Roche si Laurent Lalague, doi dintre principalii sefi ai companiei, au  fost acuzati de evaziune fiscala si dare si luare de mita.
Directia Nationala Anticoruptie a demascat drumul spagilor date de sefii Veolia Romania directorilor si persoanelor influente din Primaria Bucuresti pentru a majora fara temei pretul apei si canalizarii platit de populatia capitalei.

Apa Nova, firma administrata de Veolia, a cumparat “bunavointa” unor televiziuni pe sume “importante”, pentru ca posturile TV sa nu relateze despre aspecte negative din activitatea companiei, potrivit motivarii instantei de judecata. Martorul care a dat declaratii la DNA Ploiesti a prezentat numele a patru societati care controleaza patru posturi, si anume Realitatea TV, Antena 3, B1 TV si Romania TV, care primeau bani de la Veolia/Apa Nova prin intermediul SC Avatar SRL.

Un puscarias se ocupa de imaginea Veolia

Banii iesenilor ajung la diverse firme din Bucuresti care se ocupa de imaginea Veolia. De exemplu, firma The Group este cea care se ocupa de tot ce inseamna imagine si marketing pentru Veolia. Problema este ca unul dintre fondatorii acestei firme, Bogdan Nicola, a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la 2 ani si sase luni de închisoare pentru cumparare de influenta. Decizia, pronuntata în 2014, nu este definitiva, putând fi atacata la Curtea de Apel.

În plus, atunci instanta a dispus mentinerea controlului judiciar în cazul lui Bogdan Nicola, potrivit paginademedia.ro. Bogdan Nicola este fratele Mihaelei Nicola, amândoi fondatori ai grupului de companii de comunicare, The Group, alaturi deZoltan Szigeti.
Directia Nationala Anticoruptie a decis în vara anului 2013 trimiterea în judecata a lui Bogdan Nicola alaturi de alte cinci persoane.

Potrivit unui comunicat emis de institutie la momentul respectiv, Bogdan Nicola ar fi platit 10.000 de euro pentru obtinerea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) necesar construirii unui imobil. In aceste conditii, nici nu este de mirare ca facturile iesenilor sunt umflate cu procente cuprinse intre 20 si 30 la suta lunar, din moment ce o parte din bani ajung la firme din Bucuresti, controlate de oameni condamnati la puscarie. Alaturi de Bogdan Nicola, fondatorii firmei The Group sunt Mihaela Nicolasi Zoltan Szigeti.

 

Grup infractional organizat?

Se pare ca, compania franceza a pus la cale un adevarat grup infractional in Romania. Pe langa problemele foarte mari de la Iasi, Veolia este puternic contestata si la Ploiesti, si la Bucuresti, acolo unde francezii au dat lovituri financiare pe seama facturilor uriase platite de oameni. De exemplu, este de notorietate ca grupul francez de utilitati Veolia Environnement, compania-mama a Apa Nova Bucuresti, este investigat de Departamentul de Justitie al Statelor Unite si de US Securities and Exchange Commission, institutia de reglementare si supraveghere a pietei de capital din SUA pentru posibile încalcari ale legislatiei federale americane, informeaza Profit.ro. Investigatia are legatura cu faptele anchetate de Directia Nationala Anticoruptie din România într-un dosar deschis în 2015.

În aceasta cauza, mai multe persoane, inclusiv doi fosti sefi ai Apa Nova, dar si compania, sunt urmariti penal pentru trafic de influenta, luare de mita, violarea vietii private, evaziune fiscala si spalare de bani.
DNA si DIICOT ar trebui sa ancheteze si modul in care Veolia Energie Iasi (actuala denumire a Dalkia) a preluat contractul de furnizare si producere a energiei termice in Iasi. In perioada urmatoare, vom prezenta dovezi clare despre abuzurile facute de Veolia la Iasi, despre modul cum francezii s-au imbogatit din banii iesenilor!

 

Check Also

SERVICIUL DE STARE CIVILĂ Suspendarea oficierii casatoriilor

SERVICIUL DE STARE CIVILĂ: Suspendarea oficierii casatoriilor

SERVICIUL DE STARE CIVILĂ. se suspendă depunerea declarațiilor de căsătorie și oficierea căsătoriilor în municipiul Ploieşti

Valabilitatea actelor de identitate se prelungește cu 90 de zile de la încetarea stăriide urgență

Valabilitatea actelor de identitate se prelungește cu 90 de zile de la încetarea stăriide urgență

Valabilitatea actelor de identitate se prelungește cu 90 de zile de la încetarea stăriide urgență. Document ori declarația de proprie răspundere

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com