Home / Cultura / „BALADA, UN SECOL DE MUZICĂ”

„BALADA, UN SECOL DE MUZICĂ”

Recital Cameral – Balada, un secol de muzică”

Turneul Internațional Stradivarius

 

Cea de-a XI-a ediţie a Turneului Internațional Stradivarius „BALADA, UN SECOL DE MUZICĂ” se află, în această perioadă, în plină desfășurare, iar pe 6 iunie Filarmonica “Paul Constantinescu” va găzdui un recital inclus în acest proiect, susţinut de celebrul violonist Alexandru Tomescu şi pianista Angela Drăghicescu. Evenimentul este deja Sold Out!

În perioada 9 mai – 11 iunie 2018 au fost programate 17 concerte în România, urmate de o serie de recitaluri în străinătate care fac parte din turneul Stradivarius, unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale anului.

Repertoriul propus publicului în acest an este un regal muzical, de 70 de minute, care cuprinde piese unice și valoroase din creațiile lui Mihail Jora – Mica suită, Dinu Lipatti – Temă cu variațiuni din Sonatina op.1, George Enescu – Legenda, George Enescu – Aubade, George Enescu – Hora Unirii, Nottara – Siciliana, Mircea Chiriac – Serenada, Dumitru Capoianu – Habanera, Tiberiu Olah – Sonatina, Ciprian Porumbescu – Balada cu cor, aranjament Maestrul Grigore Cudalbu.

Cel mai cunoscut violonist român contemporan, Alexandru Tomescu, întruneşte, în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic dublate de o energie puţin obişnuită pentru a le traduce în faptă și, în plus, cu șansa de a cânta pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu. În acest an dedicat Centenarului Marii Uniri, alături de pianista Angela Drăghicescu, Alexandru Tomescu prezintă, în premieră, cele mai valoroase și apreciate creații ale muzicii clasice românești

dintr-un secol, aparținând lui Enescu, Porumbescu, Lipatti, Jora, Nottara, Olah, Capoianu sau Mircea Chiriac. Turneul Internațional Stardivarius 2018 aduce în fața publicului un aranjament muzical special, unic pentru vioară, pian și cor al Baladei lui Ciprian Porumbescu, cu participarea extraordinară a Corurilor Naționale din programul Cantus Mundi și Corului de Copii Radio, aranjament realizat de Maestrul Grigore Cudalbu.

Seria de concerte în România a debutat pe 9 mai la Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța și se va încheia în 11 iunie la Teatrul „George Ciprian” Buzău. Pe 6 iunie, de la ora 19.00, Vioara Stradivarius Elder-Voicu va răsuna în sala “Ion Baciu” a Filarmonicii “Paul Constantinescu” Ploiești. Turneul va continua în străinătate în Belgia, Franța, Italia, Spania, Suedia, USA. Totodată, pe 20 mai va avea loc și un concert la Casa lui George Enescu din Mihăileni, Botoșani, un proiect social și educațional în care violonistul este implicat din 2015.

2018, proiect dedicat Centenarului Marii Uniri poartă numele de „BALADA, UN SECOL DE MUZICĂ” și este o oportunitate de a ne aminti și celebra cele mai importante și unice momente ale națiunii noastre, iar Turneul Internațional Stradivarius 2018, ca brand cultural național, își dorește să prezinte cele mai valoroase și inspirate creații ale muzicii clasice românești, creații care trăiesc peste timp și inspiră generații de muzicieni la nivel mondial.

O dominantă a profilului de artist al lui Alexandru Tomescu este abnegaţia de a duce marea muzică oamenilor obişnuiţi şi de a dedica activităţii caritabile o parte însemnată din evenimentele muzicale în care evoluează. Artistul e vizibil însufleţit de pasiunea cauzelor nobile şi prezenţa lui pe scena publică românească se distinge, odată mai mult, prin acest altruism. Turneul Stradivarius 2018 susține o cauză socială și de interes public – „Sunet pentru sănătatea copiilor”, derulată de ONG-ul “Life Educational for All”, care se preocupă de dotarea cu audioteci a saloanelor pentru copii din spitalele din ţară, dar și cu aparatură electronică tv, dvd player, audioplayer, căști,  dvd, cd-uri, cu jocuri, instrumente muzicale pentru copii, cărți de desenat și de citit și diverse consumabile (carton colorat, hârtie creponată, plastilină etc).

„Ca în fiecare an, aștept cu mare bucurie și nerăbdare reîntâlnirea cu publicul

iubitor de muzică și de frumos, la concertele Turneului Stradivarius! Anul acesta vom sărbători cu toții Centenarul, așa că muzica românească este mai aproape de inima noastră ca oricând. Voi cânta, împreună cu pianista Angela Drăghicescu, lucrări spectaculoase semnate de Lipatti, Jora, Enescu şi alții, iar momentul surpriză al serii va fi întâlnirea, în fiecare oarș, cu coruri din rețeaua națională Cantus Mundi – pentru a cânta împreună celebra Baladă de Ciprian Porumbescu. Este piesa pe care am îndragit-o încă din copilarie. Am visat mulți ani la această întâlnire magică – a sunetului viorii cu puritatea vocilor de copii – mă bucur că acum o pot împărtăși românilor și lumii întregi!”,  spune Alexandru Tomescu.

Alexandru Tomescu este artistul care a creat o revoluție în muzica clasică românească, dovedind că poate îmblânzi orice formă de muzică. A câștigat cele mai mari competiții muzicale ale lumii: de la Concursul „Paganini” sau „Marguerite Long-Jacques Thibaud”, la Concursul Internaţional de vioară „George Enescu”. Alexandru TOMESCU a câștigat în 2013, pentru a doua oară, în urma unui concurs național organizat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, dreptul de a cânta pentru următorii 5 ani pe vioara STRADIVARIUS Elder Voicu.

Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi una dintre cele mai frumoase și bine conservate VIORI STRADIVARIUS din lume. Cu o carieră fantastică în Europa și în lume, succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées-Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre- Tokio, Alexandru Tomescu a ales România, propunând publicului, an de an, în concerte live, fără pauză și fără partitură – cele mai ample și dificile integrale pentru vioară solo – Paganini, Ysaÿe,  Bach .

Angela Drăghicescu – Apreciată de presa internatională ca o pianistă „elegantă și spectaculoasă“ (New York Times) demonstrând “…o suplețe a artei acompaniamentului, cu totul inedită” (Frettabladid, Islanda), pianista și-a stabilit rapid o reputație internațională ca unul dintre cei mai importanți tineri pianiști originari din România. Din vasta literatură camerală a susţinut în recitaluri programe ce acoperă atât repertoriul clasic, cât şi creaţia modernă şi contemporană. Debutul său la Carnegie Hall (Weill Recital Hall) a promovat muzica compozitorului contemporan William Bolcom, câștigător al premiului Pulitzer și a două premii Grammy, întorcându-se pe marea scenă din nou în 2017, pentru a

prezenta premiera americană a sonatinei pentru vioară și pian a marelui pianist, Dinu Lipatti.  A interpretat pe marile scene ale lumii și piese ale marilor compozitori de secol XXI precum Augusta Read Thomas și Donald Grantham și a colaborat cu compozitorii William Bolcom, John Corigliano, Dan Welcher și John Mackey. Fiind un pedagog pasionat, artista ocupă în prezent funcția de profesor universitar de pian și muzică de cameră la Universitatea din Alabama (SUA), iar anterior a ocupat postul de conferențiar universitar la Universitatea din Puget Sound (Seattle), lector la Conservatorul din Seattle, profesor asociat la Washington University şi Seattle Pacific University.  Este pianist coordinator de programe muzicale pentru distinsa serie Embassy Series din Washington DC, care lucrează îndeaproape cu oficialii Departamentului de Stat American și internațional și unul din acompaniatorii oficiali ai concursului George Enescu.

 

Check Also

SERVICIUL DE STARE CIVILĂ Suspendarea oficierii casatoriilor

SERVICIUL DE STARE CIVILĂ: Suspendarea oficierii casatoriilor

SERVICIUL DE STARE CIVILĂ. se suspendă depunerea declarațiilor de căsătorie și oficierea căsătoriilor în municipiul Ploieşti

Valabilitatea actelor de identitate se prelungește cu 90 de zile de la încetarea stăriide urgență

Valabilitatea actelor de identitate se prelungește cu 90 de zile de la încetarea stăriide urgență

Valabilitatea actelor de identitate se prelungește cu 90 de zile de la încetarea stăriide urgență. Document ori declarația de proprie răspundere

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com