Home / Actualitate / Ceremonia de comemorare a eroilor care şi-au dat viaţa în luptele ce au avut loc la Tabla Buţii, în timpul Primului Război Mondial (1916 – 1919).

Ceremonia de comemorare a eroilor care şi-au dat viaţa în luptele ce au avut loc la Tabla Buţii, în timpul Primului Război Mondial (1916 – 1919).

Luni, 6 august 2018 , preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader  şi vicepreşedintele Ludmila Sfîrloagă au participat în localitatea Ceraşu la ceremonia de comemorare  a eroilor care şi-au dat viaţa în luptele ce au avut loc la Tabla Buţii, în timpul Primului Război Mondial (1916 – 1919).

Ca în fiecare an, manifestările  comemorative au fost organizate sub genericul ,, Columnă pentru nemurire”, la cimitirul  eroilor de la Tabla Buţii şi au debutat cu slujba de pomenire şi cinstire a eroilor după care au urmat alocuţiuni ale oficialităţilor locale şi judeţene, iar apoi depuneri de coroane la monumentul eroilor.

Pasul Tabla Buţii este o trecătoare montană la înălţimea de 1400 metri şi leagă Valea Teleajenului de Valea Buzăului. În bătălia pentru trecători dintre armatele române şi cele germane, în  această zona au avut loc lupte grele în august-octombrie 1916. După pierderi semnificative de ambele părţi, armata germană este respinsă, alungată până la intarea în Vama Buzăului, unde românii obţin o nouă victorie. Asadar, parcurgerea drumului către Tabla Buţii reprezintă  şi parcurgerea simbolică a unui drum istoric ce trebuie să ne amintească de jertfa înaintaşilor noştri pentru libertatea şi demnitatea poporului român.

Preşedintele  Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader a subliniat importanţa cinstirii eroilor neamului care şi-au dat viaţa pentru ţară  şi a îndemnat pe cei prezenţi la eveniment să nu îşi uite înaintaşii, în contextul  în  care anul acesta sărbătorim împreună 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Oficialul judeţean a înmânat primarului localităţii Ceraşu, Dumitru Duca o diplomă  de excelenţă pentru consecvenţa cu care a organizat an de an pomenirea eroilor de la Tabla Buţii.                                Încă din anul 1922, la Cimitirul Eroilor de la Tabla Buţii, unde  sunt înmormântați atât ostaşi români cât și străini s-au organizat  pelerinaje anuale în ziua de 6 august, când este sărbătorită de creștini  şi

,,Schimbarea la față, care a devenit astfel un prilej de ceremonial militar, religios și civil, în amintirea acelor evenimente.

La  manifestarea de astăzi au mai participat: consilierii judeţeni; prefectul Judeţului Prahova, Mădălina Lupea; ministrul pentru Mediu de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea; primarul Comunei Ceraşu, Dumitru Duca; reprezentanţi  ai instituţiilor de cultură din judeţul Prahova; reprezentanţi ai  Academiei Forţelor Aeriene ,,Henri Coandă din Braşov; oficialităţi din localitățile de pe Valea Teleajenului și din județele învecinate.Tot astăzi, zeci de unionişti din România şi Republica Moldova, care participă la ,,Marşul Centenarului”, desfăşurat între Alba Iulia şi Chişinău, au luat parte la evenimentele  de comemorare a ostaşilor români care s-au jertfit pentru apărarea și reîntregirea neamului românesc  în  Primul Război Mondial.

Check Also

Olimpiada națională la disciplinele din aria curriculară “Tehnologii”,

Primăria Municipiului Ploiești și Liceul Tehnologic  „Elie Radu” Ploiești organizează, în perioada 22- 26 aprilie …

„Plantăm fapte bune în România”

„Plantăm fapte bune în România” a încheiat cel mai reușit sezon de împădurire din istoria …

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com