Home / Actualitate / ,, Monumente vii,,

,, Monumente vii,,

Lucrări de restaurare ce se vor executa asupra unor monumente istorice de valoare națională.

Lucrările inițiate în luna septembrie a anului 2018 de către echipa noastră, au ca obiect restaurarea uneia din puținele biserici din lemn care se mai păstrează în jud. Prahova (1731) și a uneia dintre primele ctitorii Cantacuzine – o veche biserică din zid din anul 1676.

       1. Etalon al arhitecturii vernaculare a civilizației lemnului, „bisericuța călătoare” a Mănăstirii Jercălăi, a fost ridicată în anul 1731, în jud. Mureș. Aceasta a fost locaţia bisericii până în anul 1929, când Regina Maria a României a decis mutarea ei la Castelul Bran ca paraclis regal.                 În anul 1956, Patriarhul Justinian a hotărât ca biserica de lemn să fie mutată pe actualul amplasament, la Schitul de pe valea Cricovului, jud.Prahova, pentru a nu fi lăsată pradă ruinării. Cele două strămutări ale bisericii, reparațiile de-a lungul vremii au condus la accentuarea degradărilor la nivelul construcției, dar și al picturii care se exfoliază și se pierde ireversibil. Odată cu începerea lucrărilor de restaurare, și a apariției inevitabilelor dificultăți tehnice, vor putea fi oferite solutii ingenioase, în baza experienței vaste a meșterilor care lucrează de decenii cioplind lemnul.
       2. Biserica fostului schit Lespezi din localitatea Posada-Comarnic este unul dintre cele mai vechi lăcașe de cult care se mai păstrează în județ, fiind construit între anii 1665-1676. Ctitoria vestitei familii a Cantacuzinilor a fost pictată de  către celebrul pictor român Pârvu Mutu, între anii 1687-1688, pictor canonizat în anul 2017. O astfel de mărturie istorică este pusă în pericol de starea de degradare cauzată de reparațiile defectuoase și acțiunea agresivă a apei care, în ultimă instanță, conduc la pierderea picturii murale. O perioadă de peste zece ani de eforturi nemăsurate s-a scurs până ce biserica a reușit să primească finanțare. Etapele restaurării au o complexitate ridicată, însă biserica va putea căpăta o înfățișare nouă, potrivită pentru o asemenea bijuterie arhitecturală.
Proiectele au primit finanțare din fonduri europene prin  PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL 2014-2020, fiind alocată o sumă de peste un milion de euro pentru fiecare obiectiv. În momentul de față lucrările sunt în faza preliminară, urmând ca în următoarea perioadă să se      execute operațiunile propriu-zise de restaurare.
Drepturile de mediatizare ale proiectului vor fi acordate și în funcție de celeritatea cu care cei interesați vor răspunde prezentei propuneri. De asemenea ținem să precizăm faptul că aceste drepturi de mediatizare se vor exercita sub stricta îndrumare a echipei de restaurare, tocmai pentru informarea corectă a publicului.
Consideram că subiectul promovării arhitecturii istorice românești va capta atenția unui segment mare de audiență, mai ales în contextul în care anul acesta se aniversează Centenarul Marii Uniri. De asemenea dorim ca materialele media executate să fie întocmite astfel încât să servească drept material de studiu atât pentru specialiști dar și pentru amatori-pasionați, lucrări ce vor ramane drept mărturie a protejării patrimoniului material și imaterial pentru viitoarele generații.
Membru al echipei de restaurare
arhitect Claudia Georgeta PÎRVU
specialist în protejarea monumentelor istorice din România

Check Also

SERVICIUL DE STARE CIVILĂ Suspendarea oficierii casatoriilor

SERVICIUL DE STARE CIVILĂ: Suspendarea oficierii casatoriilor

SERVICIUL DE STARE CIVILĂ. se suspendă depunerea declarațiilor de căsătorie și oficierea căsătoriilor în municipiul Ploieşti

Valabilitatea actelor de identitate se prelungește cu 90 de zile de la încetarea stăriide urgență

Valabilitatea actelor de identitate se prelungește cu 90 de zile de la încetarea stăriide urgență

Valabilitatea actelor de identitate se prelungește cu 90 de zile de la încetarea stăriide urgență. Document ori declarația de proprie răspundere

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com