Home / Actualitate / Reîncep protestele angajaților din penitenciare

Reîncep protestele angajaților din penitenciare

Reîncep protestele angajaților din penitenciare

Ministerul Justiției suspendă plata unor drepturi salariale legale din lipsă de buget

Având în vedere că bugetul aprobat pentru Administrația Națională a Penitenciarelor pentru anul 2019 nu asigură resursele necesare plății drepturilor de natură salarială pentru angajații din sistemul penitenciar, pe fondul lipsei unor soluții viabile la nivelul Ministerului Justiției, azi 29 martie 2019 am solicitat o întâlnire cu prim-ministrul Vasilica-Viorica Dăncilă pentru rezolvarea urgentă a acestei probleme.

Precizăm că, în contextul înghețării salariilor prin OUG 114/2018, din lipsa alocațiilor bugetare conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor ne-a informat în data de 19 martie 2019 că doar 83% din fondul de salarii este asigurat și că, în plus, instituția nu poate asigura plata orelor suplimentare, actualizarea drepturilor de hrană și echipament, decontul cheltuielilor pentru servicii turistice și angajarea promoțiilor de absolvenți.

Reamintim că sistemul penitenciar se confruntă cu un deficit sever de resurse umane, fapt ce a condus la înregistrarea unui număr de peste 1 milion de ore suplimentare încă nerecuperate și neplătite, în pofida încercărilor extrem de riscante ale conducerii Administrației Naționale a Penitenciarelor de a evita plata acestora, prin subminarea siguranței penitenciarelor, fapt ce a dus la înregistrarea a peste 8.700 de incidente negative în penitenciare în ultimii 2 ani.

În situația în care prim-ministrul Dăncilă nu va da curs solicitării noastre, ne vedem nevoiți ca, în perioada următoare, să reluăm acțiunile de protest și să solicităm instanțelor de judecată obligarea Administrației Naționale a Penitenciarelor la plata orelor suplimentare restante. În prealabil, vom refuza efectuarea de ore suplimentare pentru viitor, având în vedere că acestea nu pot fi nici recuperate și nici plătite, fapt ce va conduce la blocarea activității sistemului penitenciar.

Avertizăm că, dacă Guvernul nu va dispune măsuri de soluționare rapidă a acestei situații negative – lipsă cronică de personal dar și a dotărilor și amenajărilor de siguranță necesare, angajații din penitenciare vor fi în postura de a nu putea să mai intre în serviciu, nefiind asigurate condițiile legale pentru siguranța personală, a deținuților custodiați și a comunității, pe acest fond incidentele negative putând degenera rapid. Și această măsură extrem de neplăcută, dar obligatorie legal, va duce la blocarea activității penitenciarelor.

 

Check Also

SERVICIUL DE STARE CIVILĂ Suspendarea oficierii casatoriilor

SERVICIUL DE STARE CIVILĂ: Suspendarea oficierii casatoriilor

SERVICIUL DE STARE CIVILĂ. se suspendă depunerea declarațiilor de căsătorie și oficierea căsătoriilor în municipiul Ploieşti

Valabilitatea actelor de identitate se prelungește cu 90 de zile de la încetarea stăriide urgență

Valabilitatea actelor de identitate se prelungește cu 90 de zile de la încetarea stăriide urgență

Valabilitatea actelor de identitate se prelungește cu 90 de zile de la încetarea stăriide urgență. Document ori declarația de proprie răspundere

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com