Home / Actualitate / Statul Român datorează peste 10,5 milioane de Euro angajaților din penitenciare

Statul Român datorează peste 10,5 milioane de Euro angajaților din penitenciare

Peste 1,5 milioane ore suplimentare nerecuperate și neplătite în ultimii 3 ani. Favorurile pentru infractori, de zeci de ori mai scumpe.

În contextul inflației de proiecte pentru premierea și bunăstarea infractorilor, a căror finanțare de la Bugetul de Stat nu pare sa fie o problema, reamintim Guvernului și Parlamentului că Statul Român datoreaza personalului din penitenciare peste 10,5 de milioane de Euro pentru cele peste 1,5 milioane de ore suplimentare nerecuperate si neplatite in ultimii 3 ani.

Ministrul Justiției a promis în decembrie 2017, după ce colegii de la Penitenciarul Vaslui au refuzat să intre în serviciu, că problema acestor restanțe se va rezolva până la sfârșitul aceluiași an. 4 luni mai târziu nu s-a rezolvat nimic. O altă promisiune neonorată și un alt motiv ca Tudorel Toader să fie demis pentru indolență și incompetență.

Prin comparatie, această sumă datorată angajaților din penitenciare pentru muncă prestată, este de 49 de ori mai mică decât cea promisă infractorilor cu titlu de despăgubiri de câte 5 – 8 Euro pentru fiecare zi de detenție în conditii așa-zise improprii. Peste 520 de milioane de Euro ar urma să ne coste această investitie în criminalitate.

În același context, la un cost mediu de operare a unui sistem de supraveghere prin brățări electronice de 750 de Euro pe an pentru fiecare infractor dintre cei 6.000 care estimăm ca ar putea beneficia în actualele conditii propuse, această cheltuială pentru bunăstarea infractorului s-ar ridica la 13,5 milioane de euro pentru o perioadă de 3 ani.

Din păcate, nu putem estima cât vor costa bugetul de stat despăgubirile pentru victimele infracțiunilor ori pentru personalul care a lucrat în condiții improprii în penitenciare pentru că nu există astfel de preocupări pentru guvernanți și parlamentari.

Pentru publicul interesat de respectarea drepturilor omului precizăm că munca forțată este interzisă în România prin Constituție, iar înșelătoria este calificată ca infracțiune în Codul Penal. Ori, personalul din penitenciare obligat să lucreze fără să fie plătit se află exact în această situație.

Reamintim că, la intervenția organizațiilor sindicale din penitenciare și poliție, Legea cadru a salarizării 153/2017 a fost modificată în Parlament în sensul în care, pentru viitor, orele suplimentare să poată fi plătite într-un plafon de 3%. Această prevedere legală este însă absolut insuficientă raportat la nevoile operative și nu rezolvă problema datoriilor restante.

Revenim, deci, cu solicitarea ca ministrul Tudorel Toader să fie demis și orele suplimentare nerecuperate să fie plătite pentru ultimii 3 ani, cu precizarea că demersurile de informare publică vor fi urmate în curând de noi acțiuni de protest în stradă ale personalului din penitenciare și de blocarea activității acestor instituții.

Relevant:
MInistrul Justitiei reactioneaza. Luni merge la Vaslui si plateste orele suplimentare in tot sistemul
Tudorel Toader: 5 – 8 Euro putem pune si noi
Premiile pentru infractori vor costa bugetul de stat între 370 și 550 de milioane €

Check Also

Olimpiada națională la disciplinele din aria curriculară „Tehnologii”,

Primăria Municipiului Ploiești și Liceul Tehnologic  „Elie Radu” Ploiești organizează, în perioada 22- 26 aprilie …

„Plantăm fapte bune în România”

„Plantăm fapte bune în România” a încheiat cel mai reușit sezon de împădurire din istoria …

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com