Home / Cultura / Tipuri de bere

Tipuri de bere

Berea, ca si vinul sau orice alta bautura, vine sub mai multe nume, fiecare brand facand parte dintr-unul din cele cinci mari tipuri de bere.

sursa: flickr.com

Bere Lager – tip de bere preparata din malt din orz la temperaturi scazute. La randul ei, aceasta se imparte in doua subcategorii: pal lager si dark lager. Prima dintre ele se caracterizeaza printr-o culoare aurie, gust bogat si o amaraciune de hamei nobil. Procesul de fabricare a berii pal lager s-a dezvoltat in mijlocul secolului al XlX-lea, cand Gabriel Sedlmayr a luat tehnicile de productie de bere ale in fabrica din Spaten si le-a aplicat asupra noului produs, ce avea sa devina cea mai cunoscuta forma de bere consumata a zilelor noastre. Principalele elemente ale metodei folosite de Sedlmayr si Groll, ceva mai tarziu, sunt folosite si astazi, incluzand fermentarea lenta a drojdiei la o temperatura scazuta in timp ce este stocata (“lager” provine din limba germana si inseamna depozitare).

Dark lager face parte din tipul de bere lager si isi are originile in prima jumatate a secolului al XlX-lea. Culoarea este inchisa, variind de la negru la brun roscat si cu nume ca dunkel, schwarzbier, Vienna, tmave, functie de regiunea unde este produsa sau de reteta folosita.

Bere ale – tip de bere caracterizat prin drojdia care fermenteaza rapid dandu-i un gust dulce, corpolent si fructat. Cele mai multe beri contin hamei – ajuta la pastrarea berii si la raspandirea unei amaraciuni cu rol de dusman al dulcelui excesiv provenit din malt. Berea ale este fermentata la temperaturi cuprinse intre 15 si 25 de grade Celsius, la temperaturi superioare – drojdia poate produce o cantitate considerabila de esteri si alte arome secundare ce vor conduce la o bere fructata. Intalnim si aici o varietate de beri ale: brown ale, pale ale, scotch ales: Mild ale, Burton ale, Old ale, belgian ales, etc.

Bere Pilsner (cunoscuta si ca Pilsener sau, simplu, Pils) este un tip de bere pale lager. Aceasta imprumuta numele de la orasul ceh Pilsen (Plzen) din Boemia anului 1842. O bere Pilsener moderna se caracterizeaza prin faptul ca e light, are o culoare aurie si o aroma distincta de hamei. Pilsner Urquell si Staropramen sunt doua bune exemple in acest sens. Pe de alta parte, olandezii si belgienii pun accent pe dulce: Amstel, Grolsch, Heineken, respectiv Jupiler, Stella Artois.

Bere Porter – una dintre berile inchise la culoare, a carei nume a fost folosit pentru prima data in secolul al XVlll-lea in Londra. Tipul de bere Porter se prepara din malturi prajite, iar numele de “stout” a aparut datorita faptului ca berea Porter putea fi numita Extra Porter sau Double Porter sau Stout Porter. De exemplu, Guinness Extra Stout a fost “botezata” initial Extra Superior Porter.

sursa: blogcdn.com

Bere Stout – tip de bere dark care foloseste la prepararea sa malt prajit sau orz, hamei, apa si drojdie. Poate fi gasita in mai multe variante: Baltic porter, dry stout si imperial stout. In lume, sortimentul de bere Stout are diferite gusturi: de la cafea – in Irlanda pana la lapte – Milk Stout (sweet stout, cream stout) in Marea Britanie.

Sursa: http://berarul.ro/tipuri-de-bere/

Mic ghid al paharelor de bere

Daca vorbim de cele mai populare recipiente pentru bere, atunci incep cu halba.

Halba poate avea diferite dimensiuni, are maner si pereti grosi, se asorteaza perfect cu testosteronul. A devenit un simbol al festivalurilor de bere si e recipientul favorit pentru cei care beau bere la draught. Poti sa torni in ea beri germane (helles, bock, dunkel), lager si chiar bere neagra.
halba

Trecem acum la Imperial Pint. Are 568,2 mililitri si e un pahar cinstit. Creeaza o bula in partea de sus ca sa mentina aroma atunci cand bei.  Este foarte popular in Anglia si Irlanda, dar a fost adoptat la nivel global. E confortabil cand il tii in mana. Se potriveste la orice fel de bere, dar e recomandat sa-l folosesti pentru stout, porter si orice alta bere neagra. Nu prea merge la berile cu continut ridicat de alcool.
imperial_piint

Nonic Pint e un altfel de pahar tip pint, dar cu un design usor diferit. Are o umflatura in partea de sus care il face mai usor de manevrat, mai ales cand paharul e “transpirat”. E recomandat pentru orice tip de bere cu continut de alcool mai mic de 7%.
nonic_pint

Snifter e un pahar mai special care este recomandat pentru berile tari si aromate mai ales pentru ca are doar 240ml. Are forma asta ca sa-ti poata permite sa simti aroma mai bine cand bei.
snifter

Paharul Pilsner e cel mai folosit in baruri si in reclamele de bere. Il stim cu totii si ne place sa-l tinem in mana, oricat de proasta ar fi, orice bere arata bine intr-un astfel de pahar. E recomandat pentru pilsner, lager si weizen.
pilsner

Tulip Glass, paharul lalea, este considerat de experti cel mai potrivit pahar pentru bere. Este proiectat sa te loveasca cu aroma si sa trimita berea exact in cel mai sensibil loc de pe limba. Piciorul e bun pentru ca nu mai incalzesti berea cu mana atunci cand tii paharul. E recomandat pentru beri belgiene, lambics, beri cu fructe sau foarte aromate.
tulip

Das Boot. Celebra cizma are 2 litri si se bea impreuna cu prietenii, dar paharul a devenit asa de popular incat il gasesti si in alte dimensiuni. Cine a baut vreodata din cizma stie ca nu e chiar simplu, dar merita. Legenda spune ca primul pahar de acest gen a aparut atunci cand un general prusac a jurat ca o sa bea bere din propria cizma daca soldatii sai isi vor indeplini misiunea.
das_boot

Shaker Pint. Un pahar urat folosit mai ales de americani. Cica e usor de spalat.
shaker

Evident fiecare pahar are cateva variatii, dar astea ar fi principalele. Hai, noroc!

Check Also

SERVICIUL DE STARE CIVILĂ Suspendarea oficierii casatoriilor

SERVICIUL DE STARE CIVILĂ: Suspendarea oficierii casatoriilor

SERVICIUL DE STARE CIVILĂ. se suspendă depunerea declarațiilor de căsătorie și oficierea căsătoriilor în municipiul Ploieşti

Valabilitatea actelor de identitate se prelungește cu 90 de zile de la încetarea stăriide urgență

Valabilitatea actelor de identitate se prelungește cu 90 de zile de la încetarea stăriide urgență

Valabilitatea actelor de identitate se prelungește cu 90 de zile de la încetarea stăriide urgență. Document ori declarația de proprie răspundere

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com