Home / Actualitate / Unde merg banii din prima rectificare de buget din 2018

Unde merg banii din prima rectificare de buget din 2018

Prima rectificare bugetară pe anul 2018 este una pozitivă, fiind de peste 5 ori mai mare ca cea de anul trecut, a anunțat premierul Viorica Dăncilă. Vor fi bani și pentru sănătate și pentru pensii, pentru educație, dar și pentru înnoire. 

“După primele şapte luni, estimarea veniturilor la bugetul general consolidat pentru acest an a crescut cu aproape 6 miliarde de lei faţă de programarea iniţială. Dacă e să facem o comparaţie cu anul trecut, observăm că la prima rectificare bugetară în acest an avem o sumă mult mai consistentă, de peste cinci ori mai mare faţă de 2017.

În ceea ce priveşte evoluţia produsului intern brut, comparativ cu estimarea iniţială, după primele şapte luni din acest an specialiştii apreciază că vom avea o creştere a produsului intern brut în acest an până la 945 miliarde lei, mai mare cu peste 37 miliarde lei faţă de cât estimam la început. În ceea ce priveşte deficitul bugetar, ne menţinem ţinta de 2,97% din produsul intern brut, deci sub pragul de 3% asumat faţă de UE. Ştiu că, la fel cum s-a întâmplat şi anul trecut, în spaţiul public s-au exprimat multe îndoieli că Guvernul va reuşi să atingă această ţintă.

De aceea am făcut precizarea că după primele şapte luni deficitul este de 1,3% din PIB, ceea ce ne oferă suficient spaţiu pentru a ne încadra în ţinta asumată iniţial”, a explicat Dăncilă în ședința de guvern.

Aceasta a precizat că rectificarea bugetară se bazează pe câteva principii clar:
-Asigurarea integrală a sumelor pentru pensii și salarii până la finalul anului
-Asigurarea sumelor necesare pentru proiectele de investiții
-Asigurarea sumelor necesare pentru sprijinirea mediului de afaceri
-Reducerea sumelor alocate la instituțiile cu grad scăzut de utilizare a banilor alocați
Banii vor merge spre toate domeniile. Pentru pensii au fost alocate 852,1 milioane lei -asigurarea drepturilor de pensii  până la sfârșitul anului; pentru sănătate 891,1 milioane lei-Echipamente pentru mame și copii: 300 incubatoare, 300 aparate de testare auditivă la nou-născuți, programe de sănătate publică, echipamente pentru unitățile de urgență, RMN, CT-uri, screening pentru bolnavii de cancer (Banca Mondială), pentru proiecte cu finanțare externă nerambursabile.
Pentru educație au fost alocate 178,1 milioane lei pentru:Burse pentru elevi și studenți; Investiții la unitățile de învățământ; Granturi pentru învățământul secundar (Banca Mondială); Aulă și sală de conferință la Universitatea Politehnică București; Finalizarea Corpului C al Facultății de Drept și al Facultății de Științe Umaniste la Universitatea Valahia din Târgoviște; Finalizarea sediului central al Universității din Pitești – Corp B.
Pentru agricultură și ANSVSA a fost alocată suma de 185 milioane lei: Plata motorinei pentru lucrările agricole;Investiții în 37 de stații de pompare pentru irigații; Eradicarea pestei porcine (despăgubiri pentru animalele sacrificate).
La transporturi vor merge 170,5 milioane lei, bani ce vor asigura mai multe investiții: Finalizare-modernizare 90 km DN 18
Baia Mare – Sighetul M. – Iacobeni; Finalizarea reabilitării Podului Agigea-Constanța; Costrucție Pod peste râul Vedea; Simulator de zbor pentru Școala de Aviație; Începere lucrări la calea ferată Râmnicul Vâlcea – Vâlcele.
Ministerul de Interne va primi 366,3 milioane lei pentru echipamente și mijloace de  intervenție și de mobilitate terestră pentru Jandarmerie și Poliție, dar și pentru  salarii pentru 7.792 posturi pentru promoțiile de agenți și subofițeri etc.
La capitoul înnoire a intrat suma de 230 milioane lei pentru încă 30.000 de autoturisme în Programul “Rabla” și  pentru înnoirea aparaturii electrocasnice.

O sumă foarte mare a fost băgată în scheme de ajutor de stat: 1.800 milioane de lei pe credite de angajament pentru mai multe programe: Programul pentru sprijinirea industriei cinematografice; Programul „gROwth” – investim în  copii, investim în viitor ; Start-up Nation – beneficiari: 10.000 firme și  Programul „gROwth” – investim în locuințe de serviciu; Programul de investiții în zonele cu șomaj ridicat; Programul “gROwth – Rezidențe 5*”; Programul „gROwth – Contul de economisire Junior”.

Articol preluat : https://prahovaeconomica.eu/2018/08/03/unde-merg-banii-din-prima-rectificare-de-buget-din-2018/

Check Also

Olimpiada națională la disciplinele din aria curriculară „Tehnologii”,

Primăria Municipiului Ploiești și Liceul Tehnologic  „Elie Radu” Ploiești organizează, în perioada 22- 26 aprilie …

„Plantăm fapte bune în România”

„Plantăm fapte bune în România” a încheiat cel mai reușit sezon de împădurire din istoria …

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com